maandag 3 juli 2017

Vakantie‘Wow, jeetje… je hebt al bijna vakantie! Wat lekker… en dan gaan jullie kamperen op een camping waar je ook een boot kan huren om lekker een paar daagjes te gaan varen. Dat klinkt leuk!’ Een verschrikt gezicht tegenover me en vervolgens de reactie ‘nee, want ik wil geen boot huren’. Niet veel later springen er tranen in zijn ogen… Hele doemscenario’s volgen… je kunt eruit vallen, de boot kan over de kop slaan en wat als de motor het niet meer doet midden op het meer?!

Ieder kind zal uitkijken naar de zomervakantie! Even helemaal niets dan spelen, luieren, gezellige dingen doen en extra veel tijd doorbrengen met papa, mama en vriendjes. Toch brengt voor sommige kinderen de vakantie ook best een spannende tijd met zich mee.

Zeker voor hoog sensitieve kinderen is de vakantie een periode waarin onbekende, nieuwe dingen voor best wat onrust kunnen zorgen. Zij zullen ongetwijfeld ook gaan genieten van hun vrije tijd, maar hangen tegelijkertijd ook enorm aan de rust en regelmaat van de dagelijkse structuur tijdens de normale schoolweken en de duidelijkheid die hen dit geeft.

Voor deze kinderen is het dan ook belangrijk om tussen al dat leuks momenten te creëren waarop zij even tot zichzelf kunnen komen. Niet alle dagen op pad of de drukte om hen heen, maar vooral ook af en toe een dagje he-le-maal niks!

Wat ook zeker helpt is om je kind voor te bereiden als je weet dat hij moeite heeft met onbekende situaties. 'Volgende week gaan we op vakantie en daar huren we een boot, een sloep. Weet je wat een sloep is? Zal ik je er een plaatje van laten zien? Wat denk je gaat deze boot hard of zacht?’ Luisteren, erkenning geven aan het bijbehorende gevoel, duidelijkheid en overzicht bieden en er over praten met je kind. Je zult zien dat dat al heel wat van de vakantie spanning weg neemt.

Natuurlijk kun je niet alleen maar gericht zijn op alles maar voorbereiden en overzicht te bieden in de vakantie. Dat hoeft ook zeker niet, want ook je (hoog sensitieve) kind zal moeten leren omgaan met onverwachte, onoverzichtelijke situaties. Je kunt hem of haar niet altijd in bescherming nemen!

Dus zal je kind deze vakantie waarschijnlijk ook vast over één of twee enorme drempels heen moeten stappen. Dit zal vast zorgen voor wat hobbeltjes op het pad en de nodige vakantiestress, maar belangrijker… Je kind zal er ervaring mee op doen en daarmee naar zichzelf toe duidelijkheid kunnen scheppen over wat wel of niet spannend is, er succeservaringen of leermomenten mee opdoen. Een unieke vakantiebezigheid, lijkt mij!

Ik hoop dat tijdens de vakantie van het kereltje zijn bootje rustig kabbelend door de vakantie vaart en dat hij af en toe ‘een hoge golf zal pakken’!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten