dinsdag 2 mei 2017

Hoe waardevol temperamentvol is!Een huilbaby was hij... ons lieve, gevoelige jongste kereltje.

We bleven troosten, droegen hem de hele dag in een draagdoek, maakten ontelbare extra wandelingen met de kinderwagen, voedingen werden aangepast, slaap/ wakker ritme omver gegooid en vele onderzoeken volgden. Gelukkig kwam daar niets uit en daar waren we uiteraard blij mee. Tegelijkertijd waren we nog niet van onze onrust af. Wat was er toch met dat lieve, zo veel huilende baby kereltje aan de hand? Baby's huilen namelijk in mijn overtuiging nooit zonder reden. Boos werd ik dan ook van de opmerking die wij kregen 'het zal zijn temperament wel zijn'... Wat kon ik daar nu mee, ik werd er allerminst door gerustgesteld…

We zijn nu 5 jaar verder en genieten dagelijks van onze temperamentvolle kleuter!

Als peuter kon hij om niets en uit het niets tekeer gaan. Ik las er veel over. Ook toen hij de peuterleeftijd voorbij was en de pittige buien hield. Geregeld moesten we een kereltje kalmeren omdat hij er zelf even niet uit kwam. En wat een uitdaging is dat in een volle Albert Heijn of achterop de fiets in het kinderzitje bij het schoolplein wachtend op zijn grote broer. Je voelt ogen op je gericht, probeert met al je geduld hem steeds weer te helpen, maar ondertussen…
Het knaagde enorm bij mij 'ben ik nou kindercoach en waar blijft nu het toepassen van mijn pedagogisch kennis die ik heb als leerkracht'. Pff... bah!

Gaandeweg ging het beter. Rustig blijven, zijn bui en daarbij behorende gevoel erkennen maar zeker ook duidelijkheid en grenzen aangeven hielpen ons.
Super mooie tips heb ik kunnen lezen in het boek van Eva Bronsveld 'Temperamentvolle kinderen'. Dat boek raad ik echt iedere ouder met een al dan niet temperamentvol of gewoon lekker pittig kind aan.

Nog steeds is hij onze lieve pittige kerel met een enorm sterke wil en nog altijd zorgt hij daarmee voor leuke, leerzame momenten voor ons allemaal 😉!
Maar vooral - wat ik eerder nog niet zag - een pittig kereltje met zoveel hele mooie kwaliteiten voortkomende uit zijn temperament!

Want... een temperamentvol kind is dat in alles! Niet alleen in een pittige strijd voeren om speelgoed of nog wat te drinken, maar ook in het voor elkaar krijgen om die koprol onder water te leren tijdens zwemles, het zelf leren lezen en dan die ene letter toch een keer onthouden wat eerder nog niet lukte of het na 3x kijken hoe het voorgedaan wordt perse zelf je veter willen strikken. Doorzettingsvermogen ten top bij al die temperamentvolle kindjes!

Dus koester ik inmiddels de positieve kenmerken van ons mannetje en neem ik de wat mindere uitdagingen van harte aan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten